YÖS 'e Kimler Başvuru Yapabilir?

Yabancı Uyruklu Öğrenci statüsünde üniversitelerimize başvuracak adayların aşağıdaki koşullardan birini sağlaması gerekmektedir.
Adayların lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda bulunmaları koşuluyla;
1) Yabancı uyruklu olanların,
2) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca aldığı Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olduklarını belgeleyenlerin, (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. Maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” hükmü bulunmakta olup, yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanunu’nu incelemelerinde yarar bulunmaktadır.)
3) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile TC vatandaşlığına geçenlerin ve bu durumdaki çift uyrukluların,
4)
  1. a) 01/02/2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime devam eden TC uyruklu öğrencilerden ise ortaöğretiminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil)yurt dışından öğrenci kabul kontenjanlarına başvuru yapabileceğine”
  2. b) 01/02/2013 tarihinden sonra yurt dışında ortaöğretime başlayan adayların yurt dışından kabul kontenjanlarına ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) başvuru yapabilmelerine,
5) KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini (lise) tamamlayan GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve Liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacakların, başvurularının kabul edilmesi,
 

 

YÖS 'e Kimler Başvuru Yapamaz

Aşağıdaki koşullardan birini sağlayan adaylar Yabancı uyruklu Öğrenci statüsünde üniversitelerimize başvuru yapamazlar.
Adaylardan
1) T.C. uyruklu olup ortaöğreniminin (lise) tamamını Türkiye’de veya KKTC’de tamamlayanların,
2) K.K.T.C. uyruklu olanların (ortaöğreniminin tamamını (lise) K.K.T.C liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç),
3) a maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyrukluların, (a maddesinin 4 numaralı bendindeki şartları sağlayanlar hariç)
4) Uyruğundan birisi K.K.T.C. olan çift uyrukluların (ortaöğreniminin (lise)tamamını KKTC liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç)

YÖS Ne Zaman ve Kim Tarafından Yapılıyor?

YÖS üniversiteler tarafından genellikle yılda bir defa yapılır.
Her üniversite YÖS yapmaz. Yaklaşık 200 üniversite olmasına karşın 40 civarında üniversite YÖS yapmaktadır. Öte yandan 150 ' ye yakın üniversite YÖS yapan diğer üniversitelerin çoğunun yaptığı YÖS 'ün puanlarını kabul etmektedir. En çok YÖS puanı kabul edilen İstanbul Üniversitesi 'dir.
YÖS üniversitelerin websitelerinde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır. Genellikle NİSAN,MAYIS,HAZİRAN aylarında üniversitelerin kampüslerinde yapılmaktadır.

YÖS'te Hangi Derslerden Soru Çıkıyor?

YÖS ' ün içeriğinde MATEMATİK , GEOMETRİ ve IQ  dersleri bulunmaktadır.
Çoğu üniversitenin YÖS 'ünde  yaklaşık 80 Soru = 40 Matematik  + 10 Geometri+ 30  IQ  soru dağılımı bulunmaktadır.
 Matematikten temel düzeyde cebir soruları sorulmaktadır.
Eğitimlerimiz sayfasında örnek soruları inceleyebilirsiniz.
Geometriden yine temel düzeyde Euckliedes Geometrisi soruları sorulmaktadır. Eğitimlerimiz sayfasında örnek soruları inceleyebilirsiniz.
IQ  temel mantık sorularını içermektedir.Eğitimlerimiz sayfasında örnek soruları inceleyebilirsiniz.

 

 

YÖS Zor Mu?

Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS)  Türk öğrencilerin üniversiteye girmek için girdikleri Yüksek Öğretime Geçiş (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) 'ye göre çok daha kolaydır. BU sınavlarda Matematik,Geometri,Türkçe,Tarih,Fizik,Kimya,Bİyoloji.....vs birçok dersten zorlayıcı sorular gelmekteyken YÖS 'te Matematik,Geo- metri, IQ( Temel Mantık Soruları) derslerinden yaklaşık 80 soru sorulmaktadır. Bu soruların YGS ve LYS 'ye göre zorlayıcı değildir. Ancak YÖS 'ün de kendine özgü zorlukları vardır. Örneğin ana dilde sınava girmemek sınavda kaygıya neden olabilmektedir. Ayrıca yine iyi bölümlere yerleşebilmek için net sayınızın çok iyi olması gereklidir. Genellikle TIP , Diş Fakültesi çok tercih edildiği için yaklaşık 80 soruluk bir sınavda 72 + doğru cevabınızın olması gereklidir....
Ayrıntılı Bilgi İçin Sizleri Kursumuza Bekliyoruz.

YÖS Kontenjanlar

2016 yılı YÖS kontenjanları için aşağıdaki linke tıklayınız.
http://www.yok.gov.tr/web/guest/icerik/-/journal_content/56_INSTANCE_rEHF8BIsfYRx/10279/14428652